Επιλέξτε Page

Υπηρεσία Ασθενοφόρων της Κύπρου ένα υπέροχο ενημερωτικό βίντεο

Σκέψου πριν καλέσεις


Το οποίο ισχύει και στην Ελλάδα

Διασώστης εξηγεί πώς χάνονται ζωές για το… τίποτα – Ποια είναι η ευθύνη των πολιτών

Ο Διασώστης του ΕΚΑΒ Ρόδου, Παναγιώτης Σπανός, περιγράφει πώς οι ΕΚΑΒ-ίτες από πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μετατράπηκαν σε… οδηγούς ταξί και πώς αυτή η παράδοξη εξέλιξη κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Ενενήντα τοις εκατό των κλήσεων είναι μη έκτακτης ανάγκης. Από αυτό το 90 τοις εκατό, ίσως οι μισές πιθανότατα θα είχαν πραγματικά κάποια ωφέλεια από κάποια επαγγελματική ιατρική αξιολόγηση και θεραπεία, ΟΜΩΣ θα μπορούσαν να βρουν τα μέσα για να λάβουν την θεραπευτική αγωγή που επιθυμούν από μόνοι τους.

Οι  άλλες μισές θα ήταν εξίσου ασφαλείς εάν άνοιγαν απλά το ντουλάπι πρώτων βοηθειών του σπιτιού τους  και χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη, κάποιο αναλγητικό φάρμακο ή έναν επίδεσμο.

Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες η τεράστια προσπάθεια των διασωστών έχει οφέλη στην γενική υγεία και ευημερία αυτών που την χρειάστηκαν.

Φυσικά, πολλοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει αυτά τα πράγματα.

Τα τοπικά φαρμακεία χρεώνουν τον επίδεσμο, αλλά το 166 ΟΧΙ, θα πρέπει να είναι αρκετά χαζός κάποιος για να πληρώσει τον λογαριασμό.

Εδώ είναι μερικά τυχαία παραδείγματα κλήσεων στα οποία ανταποκρινόμαστε κάθε μέρα, παντού:

  • Οι κράμπες μου είναι ‘οδυνηρές’
  • Δοκίμασα ασετόν και με τρώει η γλώσσα μου.
  • Χώρισα με το αγόρι μου και αισθάνομαι λυπημένη.
  • Είμαι κουρασμένος.
  • Πήρα κάποιες βιταμίνες και τώρα δεν μπορώ να σταματήσω να κλωτσάω τον τοίχο.
  • Το Oxycontin (οξυκωδόνη) δεν επενεργεί!
  • Το δόντι μου πονάει.
  • Χρειάζομαι σμίκρυνση μαστού.
  • Νομίζω ότι χτύπησα.
  • Είχα έναν εφιάλτη και είμαι φοβισμένος, πραγματικά ένιωσα άσχημα.

Αυτά τα παραδείγματα δεν είναι τίποτα νέο για όσους από εμάς βρισκόμαστε στα χαρακώματα και έχουμε σταματήσει πια να διαμαρτυρόμαστε. Αλλά υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα πόσο δύσκολο είναι να διεκπεραιωθούν αυτά τα περιστατικά.

Όταν οι πόροι σπαταλώνται και πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμβαίνουν, άνθρωποι πεθαίνουν. Είναι διασκέδαση και παιχνίδι να μεταφέρεις ανθρώπους στο νοσοκομείο με ένα προηγμένο όχημα υποστήριξης της ζωής επειδή απλά πονάνε τα πόδια τους – έως ότου συμβεί η καρδιακή ανακοπή, ενώ είσαι απασχολημένος με ένα μη επείγον περιστατικό.

Ενώ τα πληρώματα τρέχουν από το ένα σημείο στο άλλο σαν ηλίθιοι, φροντίζοντας ανθρώπους που δεν είχαν καμία δουλειά να καλέσουν το 166, άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν, και αυτό είναι ένα γεγονός.
Είναι απολύτως παράλογο το πώς επιτρέπουμε σε τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού να σπαταλάει ζωτικούς πόρους μας.

Μια δημοφιλής απάντηση στο πρόβλημα είναι να προσθέσετε περισσότερους πόρους για να ανταποκριθείτε στο καταχρηστικό κοινό.

Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε λιγότερα πληρώματα που να ανταποκρίνονται σε λιγότερες κλήσεις. Στην Ελλάδα μας όμως, οι διασώστες είμαστε ήδη τόσο μα τόσο λίγοι αριθμητικά.

Ο ίδιος περιγράφει, σε άλλο άρθρο του, έναν χαρακτηριστικό διάλογο μεταξύ υπεύθυνου βάρδιας του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Ρόδου και υπαλλήλου υποδοχής μεγάλου ξενοδοχείου:

– ΕΚΑΒ Ρόδου, παρακαλώ

– ΘΕΛΩ ένα ασθενοφόρο

– Παρακαλώ, περιγράψτε μου τι έχει συμβεί

– Μια πελάτισσα χτύπησε χαμηλά στο πόδι…στην παραλία – Από που παίρνετε τηλέφωνο;

– Από το ξενοδοχείο ….

– Που βρίσκεται η τραυματίας τώρα;

– Στο δωμάτιό της!!!

– Δηλαδή μπορεί να μετακινηθεί;

– Δεν ξέρω, δεν την είδα!!!

– Σας παρακαλώ, επειδή αυτή τη στιγμή τα δύο ασθενοφόρα επιχειρούν σε άλλα περιστατικά, θα μπορούσατε να πάτε να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει και να με ειδοποιήσετε; Αν μπορεί να μπει σε ταξί, από τη στιγμή που μπορεί να μετακινηθεί, θα ήταν ευχής έργο.
Η φωνή της υπάλληλου υποδοχής αλλάζει, γίνεται τραχιά, πιο έντονη, απειλητική, τρομαχτική…

– Ακούστε κύριε, θα το πληρώσετε εσείς το ταξί; Εμένα τα πρακτορεία μου είπαν να καλώ ασθενοφόρο!

Πριν καλέσεις ασθενοφόρο σκέψου

Έκκληση να μην γίνεται άσκοπη χρήση των ασθενοφόρων

Υπάρχουν πολίτες που κάλεσαν το ΕΚΑΒ προκειμένου το ασθενοφόρο να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο γιατί δεν είχαν λεφτά για ταξί. Είναι απολύτως κατανοητό από τους πολίτες στην εποχή που διανύουμε, όμως την ίδια στιγμή που μπορούμε να μεταφερθούμε στο νοσοκομείο με δικό μας μέσο χωρίς να υπάρχει μεγάλη ανάγκη, μπορεί ένας δικός μας συγγενής, ένας δικός μας άνθρωπος να υποστεί τροχαίο ή καρδιακή ανακοπή και να μην υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο.

Διαφήμιση

Εγγραφή – Ανανέωση

εγγραφή στο σωματείο

ALS/BLS

ΕΕΕΠΦ ΝΑΕΜΤ στην Ελλάδα
Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Συνεχιζόμενη κατάρτιση πληρωμάτων ασθενοφόρων erc

Στηρίζουμε :)

ΧΑΜΟΓΕΛΑ στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου.

Διασώστες Πλήρωμα.

Διασώστες Ρόδου.

Επικοινωνήστε με τον κάτοχο της καταχώρισης

Captcha Code