Επιλέξτε Page

Ασφάλεια Σκηνής Στον Τόπο Του Ατυχήματος

Εισαγωγή στην Ασφάλεια Σκηνής Στον Τόπο Του Ατυχήματος

Μια σκηνή ατυχήματος μπορεί να είναι ένα ταραχώδες μέρος με πολλά πράγματα να συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Οι σκηνές ατυχημάτων είναι συχνά χαοτικές και δύσκολο να ασφαλιστούν με τόσους πολλούς ανθρώπους που έρχονται και φεύγουν.

Καμία σκηνή ατυχήματος δεν είναι ίδια, αλλά έχουν τον ίδιο στόχο – όλοι πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους σώοι και αβλαβείς.

Διαχείριση συμβάντων είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαδικασία με την οποία ξεκινά ένα σύνολο συντονισμένων δραστηριοτήτων όταν συμβαίνει ένα συμβάν σε ένα οδικό δίκτυο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι άμεσες και δευτερογενείς επιπτώσεις του συμβάντος, καθώς και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας.

Η επίγνωση είναι το κλειδί για την ασφάλεια στους τόπους ατυχημάτων.

Η γνώση των κινδύνων και του τρόπου αντιμετώπισής τους θα εξασφαλίσει την ασφάλεια όλων. Ως πρώτοι ανταποκριτές, μπορεί να φαίνεται προφανές ότι τα στελέγχη και οι αξιωματικοί της τροχαίας βρίσκονται σε μοναδική θέση να βοηθήσουν τα θύματα ατυχημάτων να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της δοκιμασίας τους, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αίσθησης ασφάλειας και ελέγχου σε μια κατά τα άλλα φοβερή και συντριπτική κατάσταση. Αυτοί οι αστυνομικοί μπορούν επίσης να κάνουν μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται μια επακόλουθη ποινική ή άλλη έρευνα.

Πολλοί αξιωματούχοι, ωστόσο, αισθάνονται άβολα να ασχολούνται με σκηνές ατυχημάτων.

Στην παρούσα ενότητα θα θέλαμε να παράσχουμε πληροφορίες και ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματική ασφάλεια στον τόπο ατυχήματος/διαχείριση του τόπου συμβάντος.

Γιατί πρέπει να ασφαλίζουμε τις σκηνές ατυχημάτων;

Όταν συμβαίνει ένα ατύχημα, οι σημαντικότεροι στόχοι είναι η ασφάλεια των θυμάτων του ατυχήματος, του προσωπικού έκτακτης ανάγκης και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.

Η πρώτη ώρα μετά από ένα ατύχημα ονομάζεται “χρυσή ώρα” – οι γιατροί λένε ότι τα σοβαρά τραυματισμένα θύματα τροχαίου δυστυχήματος πρέπει να φτάσουν σε ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη εντός 60 λεπτών για να εξασφαλίσουν καλές πιθανότητες επιβίωσης. Στον τόπο του ατυχήματος, αυτό το σενάριο αφήνει περίπου 12 λεπτά για τους διασώστες να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες και να τους επιταχύνουν προς το νοσοκομείο.

Αποτελεί προτεραιότητα η ασφάλιση του τόπου του ατυχήματος και η προειδοποίηση της κυκλοφορίας. Αυτό αναλαμβάνεται με τα περιπολικά οχήματα, τα μπλε περιστρεφόμενα φώτα, τους προβολείς και τα φώτα κινδύνου κ.λπ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτούνται περισσότερα από ένα οχήματα προειδοποίησης με τους αστυνομικούς εφοδιασμένους με τα ανακλαστικά τους μπουφάν και τις κόκκινες σημαίες που χρησιμοποιούνται για την άμεση προσοχή των οδηγών. Πρέπει να τοποθετηθούν ρυμουλκούμενα σήματα με το κατάλληλο μήνυμα που θα εμφανίζεται σε απόσταση από τη σύγκρουση, ώστε οι οδηγοί να προσαρμόζονται και να μειώνουν έγκαιρα τις ταχύτητες.

Το Σύστημα Διαχείρισης Συμβάντων είναι η διαδικασία για την αποτελεσματική διαχείριση των οδικών ατυχημάτων και την αποκατάσταση της κανονικής ροής της κυκλοφορίας το συντομότερο δυνατό. Χρησιμοποιείται επίσης για την καθιέρωση ενός συμφωνημένου συνόλου επίσημων εναλλακτικών διαδρομών για χρήση σε περίπτωση κλεισίματος δρόμου.

Σε περίπτωση που έχουν στοιβαχτεί βαρέα μηχανοκίνητα οχήματα και έχει δρομολογηθεί εκτροπή της διαδρομής για τα ελαφρά οχήματα, η αποκατάσταση της ροής των βαρέων μηχανοκίνητων οχημάτων θα γίνεται με πρόνοια, όταν οι λωρίδες είναι διαθέσιμες.

Πρέπει να αποτρέψουμε την απομάκρυνση ή τη μετατόπιση υλικών αποδεικτικών στοιχείων με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν πρόκειται για θανατηφόρο ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει έρευνα ατυχήματος.

Η μάθηση από τα ατυχήματα του παρελθόντος μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη ατυχημάτων.

Τα πρόσωπα που έχουν άμεση εξουσία πρέπει να διαφυλάξουν και να επισημάνουν για αναγνώριση, υλικά, εργαλεία ή εξοπλισμό που είναι απαραίτητα για την ορθή διερεύνηση ενός ατυχήματος, οπότε είναι σημαντικό τα υλικά αποδεικτικά στοιχεία να μην “φεύγουν” από τον τόπο του ατυχήματος.

Ο ευαίσθητος και ικανός χειρισμός των θυμάτων αμέσως μετά το ατύχημα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο τόσο στην επακόλουθη ψυχολογική αποκατάσταση του θύματος όσο και στις προσπάθειες των διωκτικών αρχών να διαλευκάνουν την υπόθεση.

 

 

Βασικά βήματα για την ασφάλεια στον τόπο του ατυχήματος

Η εκτίμηση και αξιολόγηση της σκηνής από όλες τις γωνίες – Προσέξτε τη διάταξη της σκηνής ατυχήματος και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε τη σκηνή με ασφάλεια.

Κοιτάξτε τη ροή της κυκλοφορίας στον τόπο του ατυχήματος. Αποτελεί κίνδυνο για εσάς ή για άλλους, συμπεριλαμβανομένου του ατυχήματος;

Εάν ναι, μπορεί η ροή της κυκλοφορίας να ελεγχθεί με ασφάλεια από τους παρευρισκόμενους ή θα πρέπει να διακοπεί εντελώς;

Πριν σταματήσετε την κυκλοφορία, εξετάστε τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στα οχήματα έκτακτης ανάγκης που προσπαθούν να φτάσουν στον τόπο του συμβάντος.

Εάν υπάρχουν διαθέσιμοι άνθρωποι, βάλτε κάποιον να ανεβεί και να κατέβει στο δρόμο για να προειδοποιήσει την κυκλοφορία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε κλειστές στροφές όπου μπορεί να μην έχουν χρόνο να σταματήσουν αφού δουν το σημείο του ατυχήματος.

Εάν το ατύχημα συνέβη τη νύχτα, ανάψτε τα φώτα κινδύνου και ανάψτε φωτοβολίδες για να προειδοποιήσετε τους αντίθετα κινούμενους οδηγούς για τον κίνδυνο.

Σκεφτείτε τη θέση τυχόν οχημάτων που εμπλέκονται στο συμβάν και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να εγκυμονούν (όπως η κύλιση προς τα εμπρός/πίσω κ.λπ.). Σκεφτείτε την ασφάλεια – επανεκτιμάτε συνεχώς την ασφάλεια του τόπου του συμβάντος, ιδίως αν βασίζεστε σε άλλους για να σας κρατήσουν ασφαλείς.

Σβήστε όλα τα οχήματα που εμπλέκονται στο ατύχημα. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζετε το είδος της ζημιάς που έχουν υποστεί τα αυτοκίνητα και αν υπάρχει κάποιου είδους τρύπα στο ρεζερβουάρ βενζίνης, η παραμικρή σπίθα από τον κινητήρα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για τους επιβάτες, τους οδηγούς και τους περαστικούς.

Φροντίστε να σημειώσετε τυχόν κινδύνους ή πρόσθετες ζημιές μακριά από την αρχική προσέγγιση.

Οι άνθρωποι και τα οχήματα θα γλιστρήσουν πάνω σε διαρροές επικίνδυνων υλικών, όπως βενζίνη, λάδι, υγρό φρένων κ.λπ. Εάν το προσωπικό του ασθενοφόρου γλιστρήσει σε πετρέλαιο ενώ μεταφέρει το θύμα, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Είτε καθαρίστε το από το δρόμο είτε υποδείξτε σε όλους πού βρίσκεται.

Καθορίστε μερικά άτομα γύρω από τον άμεσο τόπο του ατυχήματος για να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της κυκλοφορίας, να επισημάνουν τις διαρροές υγρών και να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους που μπορεί να θέλουν να ανάψουν τσιγάρο.

Ελέγξτε την πρόσβαση στον τόπο του ατυχήματος – Περιορίστε στο ελάχιστο την κυκλοφορία των πεζών στον τόπο του ατυχήματος.

Επιτρέψτε μόνο στο απαραίτητο προσωπικό να εισέλθει στην περίμετρο.

Μην επιτρέπετε περισσότερα άτομα από όσα είναι απαραίτητα για τη σκηνή του εγκλήματος. Μπορεί να αφήσουν ίνες μαλλιών, ίνες ρούχων, πατημασιές ή άλλες εναποθέσεις που μπορεί να επηρεάσουν τυχόν αποδεικτικά στοιχεία στον τόπο του εγκλήματος.

Οι άνθρωποι που καπνίζουν τείνουν να ανάβουν υπό πίεση. Ζητήστε από τα άτομα αυτά είτε να σβήσουν τα τσιγάρα τους είτε να απομακρυνθούν από τα εύφλεκτα υλικά ή/και τα οχήματα. Είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς κάτι τόσο προφανές σε μια αγχωτική κατάσταση όπως ο τόπος του ατυχήματος.

Μην προσαρμόζετε ή τροποποιείτε τη σκηνή (εξαίρεση: μετακίνηση των θυμάτων) ενός τροχαίου ατυχήματος

Πρώτη προτεραιότητα είναι η εκτίμηση της κατάστασης όλων των ασθενών. Λάβετε υπόψη ότι οι ασθενείς μπορεί να έχουν εκτιναχθεί από το όχημα.

Σταθεροποιήστε το όχημα – τα παγιδευμένα θύματα βρίσκονται σε άμεση επαφή με τη δομή του οχήματος, οπότε η υποδομή πρέπει να μπλοκαριστεί και να υποστηριχθεί ώστε να μην υπάρχει κίνηση κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης.

Ελέγξτε για τραυματίες και παράσχετε πρώτες βοήθειες, εάν είναι απαραίτητο, εντός των ορίων της εκπαίδευσης και της εμπειρίας σας. Μεριμνήστε για την παροχή ιατρικής βοήθειας.

Ποτέ μην μετακινείτε ένα τραυματισμένο άτομο, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο για την ασφάλειά του ή για να εκτελέσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Μπορεί να έχουν σπασμένα οστά ή εσωτερικά τραύματα που μπορεί να επιδεινωθούν από την κίνηση.

Ποτέ μην πλησιάζετε σε τόπο ατυχήματος ή μην προσπαθείτε να βοηθήσετε θύμα εάν υπάρχουν πεσμένα καλώδια ρεύματος. Θα μπορούσατε να διακινδυνεύσετε τη ζωή σας με αυτόν τον τρόπο.

Ποτέ μην αγγίζετε αίμα με γυμνά χέρια και κινδυνεύετε να μεταφέρετε ασθένειες.

 

Ασφάλεια στον τόπο του ατυχήματος και διερεύνηση ατυχημάτων

Πρωταρχικός στόχος της διερεύνησης ατυχημάτων είναι η πρόληψη. Βρίσκοντας τα αίτια ενός ατυχήματος και λαμβάνοντας μέτρα για τον έλεγχο ή την εξάλειψή τους, μπορούμε να αποτρέψουμε παρόμοια ατυχήματα.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η αποτελεσματική διερεύνηση ατυχημάτων σημαίνει εξεύρεση γεγονότων και όχι αναζήτηση ευθυνών.

Πρέπει να συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ατύχημα.

Τα γεγονότα που προηγούνται ενός ατυχήματος εξηγούν γιατί και πώς συνέβη το ατύχημα.

Οι ερευνητές μπορούν να προσδιορίσουν τις συνθήκες του ατυχήματος εξετάζοντας τα φυσικά στοιχεία, παίρνοντας συνεντεύξεις από μάρτυρες και εξασφαλίζοντας τον τόπο του ατυχήματος.

Αφού περιθάλψουν τους τραυματίες και εξαλείψουν την απειλή περαιτέρω ζημιών, πρέπει να ασφαλίσουν τον τόπο του ατυχήματος και να εντοπίσουν τους μάρτυρες.

Η περιοχή πρέπει να ασφαλίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί η αρχική έρευνα

Η συλλογή στοιχείων θα είναι ευκολότερη εάν ο τόπος του ατυχήματος δεν έχει αλλοιωθεί.

Αναμένεται από τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης, αν είναι δυνατόν, να αφήσουν τα υλικά εκεί που τα βρήκαν.

Θα πρέπει να μετακινούν και να αφαιρούν μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο – αυτό θα μειώσει τις εικασίες των ερευνητών.

Το καλύτερο θα ήταν να απομονώσουν φυσικά την περιοχή με κλείδωμα ή περίφραξη. Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να επιστρέψουν στον τόπο του εγκλήματος και να αξιολογήσουν τι μπορεί να έχει παραλειφθεί ή παραβλεφθεί.

Σκηνές ατυχημάτων και δημοσιογράφοι

Καθημερινά οι δημοσιογράφοι και οι υπάλληλοι της δημόσιας ασφάλειας διασταυρώνονται και συγκρούονται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Αυτή η σχέση μπορεί να είναι θερμή, αγχωτική και απογοητευτική. Και οι δύο ομάδες κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Στην περίπτωση των αξιωματούχων δημόσιας ασφάλειας, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με την προοπτική να σώσουν ζωές.

Οι δημοσιογράφοι εκπροσωπούν το κοινό και αισθάνονται ότι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις σκηνές ατυχημάτων. Η μείωση των συγκρούσεων στον τόπο του ατυχήματος θα πρέπει να είναι στόχος όλων μας και θα θέλαμε να παράσχουμε μερικές πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές:

Οι αξιωματούχοι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της υπηρεσίας ασθενοφόρων εργάζονται για την προστασία της ασφάλειας και της ευημερίας του κοινού.

Αυτοί οι αξιωματούχοι και οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ευαίσθητοι στις ανάγκες και τα καθήκοντα του άλλου.

Οι αξιωματούχοι δημόσιας ασφάλειας θα πρέπει να αναγνωρίζουν ότι στα εξουσιοδοτημένα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να επιτρέπεται η πρόσβαση που είναι απαραίτητη για την ορθή παρακολούθηση και τεκμηρίωση σκηνών έκτακτης ανάγκης με ασφαλή τρόπο, ακόμη και όταν το ευρύ κοινό δεν έχει πρόσβαση.

Όλοι οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να προσδιορίζονται σαφώς ως εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης

Τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης έχουν την ευθύνη και το δικαίωμα, υπό κανονικές συνθήκες, να φωτογραφίζουν και να αναφέρουν γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε δημόσια ιδιοκτησία.

Οι αξιωματούχοι δημόσιας ασφάλειας δεν πρέπει να περιορίζουν τους φωτογράφους των ειδήσεων από τη λήψη φωτογραφιών μόνο και μόνο επειδή ο αξιωματικός μπορεί να διαφωνεί με τη φύση των φωτογραφιών – οι συντάκτες καθορίζουν ποιες φωτογραφίες- πλάνα ή πληροφορίες θα δημοσιευτούν.

Τα μέλη των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης δεν μπορούν να περιορίζουν, να παρεμποδίζουν ή να αντιτίθενται σε αστυνομικό, τροχονόμο ή πυροσβέστη κατά τη νόμιμη εκτέλεση των καθηκόντων του.

Αναγνωρίζοντας ότι οι αξιωματούχοι της αστυνομίας, της τροχαίας και της πυροσβεστικής έχουν καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσουν βάσει του νόμου, γίνεται κατανοητό ότι η άρνηση πρόσβασης σε τόπους ατυχημάτων είναι μερικές φορές απαραίτητη για μια έρευνα λόγω της επεξεργασίας του τόπου του ατυχήματος ή της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων.

Για λόγους δημόσιας ασφάλειας, μερικές φορές οι αξιωματούχοι της αστυνομίας, της τροχαίας και της πυροσβεστικής πρέπει να αρνούνται την πρόσβαση σε τόπους ατυχημάτων.

Οδήγηση κοντά σε ατυχήματα

Ασφάλεια Σκηνής Στον Τόπο Του Ατυχήματος

Ο τόπος του ατυχήματος είναι ένας σημαντικός αντιπερισπασμός για τον οδηγό. Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν δίπλα σε σκηνές ατυχημάτων, όπου οι οδηγοί δεν προσέχουν το δρόμο μπροστά τους και επικεντρώνονται μόνο στις δραστηριότητες έκτακτης ανάγκης στον τόπο του ατυχήματος.

Οι ακόλουθες συμβουλές παρέχονται στους οδηγούς που οδηγούν κοντά σε τόπους ατυχημάτων:

  • Επιβραδύνετε όταν βλέπετε μια σκηνή ατυχήματος – και εάν είναι απαραίτητο -Σταματήστε!
  • Προσέξτε για αλλαγές στη μορφή της κυκλοφορίας γύρω από το ατύχημα.
  • Αναζητήστε το προσωπικό που διευθύνει την κυκλοφορία.
  • Σταματήστε όταν σας ζητηθεί να σταματήσετε και κάντε το αμέσως. Μην συνεχίζετε να κινείστε αργά.
  • Προχωρήστε αργά στον τόπο του ατυχήματος όταν σας δοθεί σχετική οδηγία
  • Αναζητήστε πινακίδες που υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνετε
  • Προσέχετε το προσωπικό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που περιφέρεται γύρω από τον τόπο του συμβάντος
  • Προσέχετε τα οχήματα έκτακτης ανάγκης που φθάνουν και αναχωρούν από τον τόπο του συμβάντος.
  • Μην κοιτάτε τη σκηνή του ατυχήματος ή τα φώτα που αναβοσβήνουν ενώ το όχημά σας βρίσκεται σε κίνηση
  • Μην κορνάρετε. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα περάσετε πιο γρήγορα!
  • Μην κάνετε ξαφνικές κινήσεις
  • Μην υποθέτετε τίποτα. Κάντε μόνο ό,τι σας υποδεικνύουν οι αστυνομικοί ή οι υπάλληλοι που διευθύνουν την κυκλοφορία
  • Μην αγνοείτε τις οδηγίες του ατόμου που διευθύνει την κυκλοφορία


Άρθρο: Διασώστες Ρόδου >>
Πηγή: https://www.arrivealive.co.za/accident-scene-safety

photo

Προνοσοκομειακός Διασώστης

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Διαφήμιση

Εγγραφή – Ανανέωση

εγγραφή στο σωματείο

ALS/BLS

ΕΕΕΠΦ ΝΑΕΜΤ στην Ελλάδα
Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Συνεχιζόμενη κατάρτιση πληρωμάτων ασθενοφόρων erc

Στηρίζουμε :)

ΧΑΜΟΓΕΛΑ στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου.

Διασώστες Πλήρωμα.

Διασώστες Ρόδου.

Επικοινωνήστε με τον κάτοχο της καταχώρισης

Captcha Code