Επιλέξτε Page

Ασφάλεια Σκηνής: μάθε να ενεργείς με ασφάλεια, όταν επεμβαίνεις σε περιστατικό ατυχήματος

Ασφάλεια Σκηνής: μάθε να ενεργείς με ασφάλεια, όταν επεμβαίνεις σε περιστατικό ατυχήματος

Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για όλους τους λειτουργούς υγείας και κάθε ενδιαφερόμενο / εμπλεκόμενο σε ατυχήματα

Είσαι λειτουργός υγείας, Διασώστης  Πλήρωμα Ασθενοφόρου, νοσηλευτής, ιατρός; Είσαι εθελοντής πρώτων βοηθειών, εθελοντής διασώστης, ναυαγοσώστης, είσαι Πυροσβέστης, Αστυφύλακας, Λιμενοφύλακας, Security;

Είσαι επαγγελματίας ταξιτζής ή επαγγελματίας οδηγός ή απλός πολίτης που θέλεις να βοηθάς τον συνάνθρωπο; Πόσες φορές έχεις βρεθεί σε ατύχημα στο σπίτι, στο δρόμο, στην εργασία, οπουδήποτε; Και πόσες φορές έχεις προστρέξει σε βοήθεια;

 1. Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης
 2. Μάθε να ενεργείς νόμιμα
 3. ΣΕΝΑΡΙΟ προς επίλυση
 4. Ερώτηση προς Επίλυση του Σεναρίου
 5. Για την συμμετοχή στην επιμόρφωση απαιτούνται
 6. Διδάσκουν:

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν νόμοι, κανόνες ασφαλείας και πρωτόκολλα ενεργειών για την εξασφάλιση της ασφάλειας της σκηνής του συμβάντος; Οπουδήποτε κι αν έχει συμβεί το ατύχημα, η εμπλοκή για την διεκπεραίωση του διέπεται από εθνική νομοθεσία, διεθνή πρωτόκολλα και κανόνες ασφαλείας, για τον οποιονδήποτε εμπλεκόμενο, είτε είναι επαγγελματίας, είτε εθελοντής, είτε πολίτης.

Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Τα τραυματικά και θανατηφόρα συμβάντα γύρω μας είναι πολλά σε συχνότητα και ποικιλία και απαιτούν υπευθυνότητα και ταχύτητα αλλά και τα ερωτηματικά που εγείρονται για την ακολουθία των ενεργειών επίσης πολλά.
Σε όλα αυτά τα ζητήματα, απαντάει το Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης που συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών και το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. Εγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Κέντρο «ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ».

Μάθε να ενεργείς νόμιμα, με ασφάλεια και αποτελεσματικά, όταν εμπλέκεσαι σε οποιοδήποτε ατύχημα

Η Ασφάλεια Σκηνής, προϋποθέτει και περιλαμβάνει:

 • λήψη μέτρων αυτοπροστασίας,
 • εκτίμηση της σκηνής του συμβάντος,
 • λήψη μέτρων ασφάλειας της σκηνής του συμβάντος,
 • λήψη μέτρων αποτροπής πρόκλησης νέου συμβάντος,
 • διαχείριση του συμβάντος.
 • Μέσα από μια διαδραστική αλλά και συναρπαστική εκπαιδευτική διαδικασία από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, Εκπαιδευτές του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, θα μάθεις όλα όσα είναι αναγκαία για την ασφαλή εμπλοκή σου στην προσέγγιση και στην ασφάλεια της σκηνής τραυματικών ή θανατηφόρων συμβάντων, οπουδήποτε κι αν έχουν εκδηλωθεί.

ΣΕΝΑΡΙΟ προς επίλυση

Σήμερα και ώρα 21:15, σε ένα απομακρυσμένο και αραιοκατοικημένο χωριό της Ελλάδος, ένας ένοπλος και γεροδεμένος νεαρός 22 ετών εισβάλει στο σπίτι μιας οικογένειας.

Πυροβολεί αδιακρίτως και σκοτώνει 4 από τα 5 μέλη της. Το 5ο μέλος της οικογένειας, μια έγκυος γυναίκα 28 ετών, η Δανάη, στον 3ο μήνα κύησης, τρέχει να κρυφτεί. Την προλαβαίνει, την πιάνει από τα μαλλιά και την ρίχνει με βία στο πάτωμα για να την πυροβολήσει.

Εκείνη ουρλιάζει με όλη της την δύναμη. Αυτός πυροβολεί, αλλά του έχουν τελειώσει οι σφαίρες. Πέφτει επάνω της και προσπαθεί να την στραγγαλίσει. Βάζει όλη του τη δύναμη. Η Δανάη παλεύει λυσσαλέα να ξεφύγει.

Στην προσπάθειά της να σωθεί αρπάζει ένα επίδαπέδιο μεταλλικό φωτιστικό και το καταφέρνει με ορμή στο κεφάλι του ένοπλου δολοφόνου. Αυτός πέφτει αμέσως αναίσθητος και αιμόφυρτος στο πάτωμα. Αίμα τρέχει από το αυτί του και το τριχωτό της κεφαλής.

Η γυναίκα ευτυχώς σώθηκε με κάταγμα στο δεξί χέρι, γρατσουνιές και μώλωπες. Βλέπει την οικογένειά της. Όλοι τους νεκροί. Αίμα παντού. Κλαίει και ουρλιάζει απαρηγόρητη. Πονάει στο χέρι. Φοβάται όμως και για το έμβρυο, μην προκλήθηκε βλάβη κατά την πτώση της και αλαφιασμένη τρέχει στο σταθερό τηλέφωνο που βλέπει μπροστά της.

Με το που το σηκώνει διαπιστώνει ότι είναι κομμένο. Προφανώς είχε κόψει το καλώδιο πριν εισβάλει στο σπίτι ο ένοπλος δολοφόνος. Ψάχνει και καταφέρνει να εντοπίσει το κινητό της. Σκέφτεται ότι Σταθμός της Αστυνομίας υπάρχει μια ώρα μακρυά τους και το κοντινότερο Κέντρο Υγείας είναι μιάμιση ώρα μακρυά τους.

Είναι μόνη και αβοήθητη. Φοβάται. Τρέμει. Πέφτει το σκοτάδι. Ερημιά γύρω της. Απομόνωση. «Αν υπάρχει κι άλλος απ’ έξω;» σκέφτεται και ανατριχιάζει. «Ο αναίσθητος δολοφόνος μπορεί από στιγμή σε στιγμή να ανακτήσει τις αισθήσεις του και να με αποτελειώσει» συλλογίζεται. Αλλά ναι, θυμάται ότι κοντά τους, μόλις 10 λεπτά μακρυά, μένει ένας φίλος της ο Αλέξανδρος, συνομήλικός της που είναι εκπαιδευμένος ως Πρώτος Ανταποκριτής ( Hellenic First Responder ) και προσφέρει εθελοντικά πρώτες βοήθειες.

Συμπτωματικός, είναι σε διακοπές από την εργασία του και βρίσκεται στο χωριό. Η Δανάη καλεί πρώτα την Αστυνομία και κλαίγοντας με λυγμούς αναφέρει το συμβάν, όπου με δυσκολία ο τηλεφωνητής καταφέρνει να κατανοήσει. Μόλις ο Αστυνομικός έλαβε όλα τα στοιχεία, την καθησυχάζει και την διαβεβαιώνει ότι το συντομότεροι δυνατόν θα φθάσουν περιπολικό και ασθενοφόρο. Της δίνει οδηγίες. Της λέει την αλήθεια, ότι, χρειάζονται τουλάχιστον μια ώρα για να φθάσουν στο σπίτι της.

Έπειτα η Δανάη καλεί τον Αλέξανδρο, τον ενημερώνει ανάμεσα σε λυγμούς και κραυγές και του ζητάει να τρέξει στο σπίτι της το συντομότερο δυνατόν. Ο Αλέξανδρος, εκπαιδευμένος και έμπειρος ως Hellenic First Responder φθάνει με την μοτοσυκλέτα του σε λιγότερο από 5 λεπτά στο σπίτι. Γνωρίζει ότι οι Πρώτοι Ανταποκριτές εργάζονται πάντοτε σε ζευγάρι, αλλά τώρα η κατάσταση είναι ιδιαίτερη. Παίρνει το φαρμακείο του που είναι πάντα γεμάτο από υλικά και εξοπλισμό ακόμα και για τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Η ώρα είναι 21:30. Σκοτεινιάζει. Χτυπάει το κουδούνι. Η Δανάη του ανοίγει. Ο Αλέξανδρος την αγκαλιάζει και την καθησυχάζει. Η Δανάη κλαίει σπαρακτικά. Ο Αλέξανδρος κοιτάζει γύρω του και σκέφτεται : «Τους βρήκε όλους απροετοίμαστους. Είναι ξεκάθαρα δολοφονικό αλλά προμελετημένο χτύπημα.

Τα πάντα είναι σε τάξη. Όλοι νεκροί στις θέσεις τους. Δεν πρόλαβε να αντιδράσει κανένας. Δεν υπάρχουν σημεία πάλης από κανέναν από τους νεκρούς, μόνο στο σημείο που κυνήγησε την Δανάη.». Ο Αλέξανδρος αφού διαπιστώνει και τυπικά ότι είναι όλοι νεκροί και ότι η Δανάη είναι σε καλή κατάσταση, τρέχει να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον αναίσθητο ένοπλο δολοφόνο.

Με το που τον φθάνει και τον ακουμπάει, ακούει από την Δανάη μια κραυγή : « Μηηηηηη !!!». Η Δανάη έντρομη τον παροτρύνει να σταματήσει, λέγοντάς του : «αν τον βοηθήσεις μόλις σηκωθεί θα μας σκοτώσει και τους δύο, τι πας να κάνεις; άφησέ τον να πεθάνει, δεν θα το μάθει κανείς.».

Ο Αλέξανδρος της απαντά «μα τι λες Δανάη, όχι, αυτό δεν μπορώ να το κάνω, είναι αντίθετο στις αρχές μου και στον όρκο που έδωσα όταν πήρα το πτυχίο μου.». Η Δανάη εξακολουθεί : «εάν ανακτήσει τις αισθήσεις του θα παλέψεις μαζί του να τον αποτελειώσεις εάν πάει να μου επιτεθεί; Δεν θα σε κατηγορήσει κανένας.».

Ο Αλέξανδρος δειλιάζει, ξέρει ότι η Δανάη μπορεί να έχει δίκιο και απαντά : «Δανάη δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Πάρε δίπλα σου αυτό το μεταλλικό μπαστούνι και δωσ’ του μια στο κεφάλι εάν πάει να σου επιτεθεί.». Ο Αλέξανδρος ξεκινά να ασχοληθεί με τον αναίσθητο δολοφόνο προσπαθώντας να τον διασώσει και σκέφτεται : «έκανα καλά που ήρθα; μήπως δεν έπρεπε; εάν τον αφήσω αβοήθητο ίσως να πεθάνει πριν έρθει το ασθενοφόρο, είναι ηθικά επιτρεπτό αυτό;

Είναι ηθικά επιτρεπτό αυτό που είπα στην Δανάη να κάνει με το μεταλλικό μπαστούνι; η απαγόρευση πρόκλησης βλάβης σε αυτή την περίπτωση υπερισχύει της πρόκλησης βλάβης για την διάσωση ενός άλλου ανθρώπου; μήπως δεν πρέπει να τον βοηθήσω να επιζήσει επειδή σκότωσε 4 ανθρώπους και σχεδόν σίγουρα κινδυνεύουμε να σκοτωθούμε άλλοι 2;

Δεν θα το μάθει ποτέ κανένας. παραδέχομαι ότι ο αναίσθητος δολοφόνος θα αποτελεί υπαρκτή απειλή μόλις ανακτήσει τις αισθήσεις του και για εμένα. τελικά ο Όρκος του Ιπποκράτη ή ο Όρκος που έδωσα όταν πήρα το πτυχίο μου, για βοήθεια χωρίς διάκριση σε κείνους που υποφέρουν, έχει εφαρμογή τώρα ή όχι;». Και συνεχίζει :

«Θεέ μου, κάνε να φθάσει η βοήθεια από στιγμή σε στιγμή. μήπως πρέπει να του δέσω τα χέρια πισθάγκωνα πριν τον κάνω να ανακτήσει τις αισθήσεις του; ας υπήρχε κάποιος να μου πει τι πρέπει να κάνω σ’ αυτή την περίπτωση.». Ο Αλέξανδρος γνωρίζει ότι, η βοήθεια θα αργήσει πολύ ακόμα, οπότε αποφασίζει να ενεργήσει.

Μα, με το που τον αγγίζει, ο δολοφόνος ανοίγει τα μάτια του και πιάνει με δύναμη από το λαιμό τον Αλέξανδρο . . .

Ερώτηση προς Επίλυση του Σεναρίου:

ΕΣΥ, πως θα ενεργούσες; πως θα δημιουργούσες ασφάλεια της σκηνής του συμβάντος, εάν είχες προστρέξει σε βοήθεια;

Λύσε το Σενάριο και Δήλωσε Συμμετοχή ΤΩΡΑ

Υλοποίηση Εκπαίδευσης :
Διάρκεια επιμόρφωσης : 5 ώρες
Κόστος Συμμετοχής : 5 ευρώ
Μέθοδος επιμόρφωσης : Εξ αποστάσεως σύγχρονη τηλ εκπαίδευση

Χρονικό διάστημα υλοποίησης : Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, ώρες 18:00 – 20:30 και Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, ώρες 10:00 – 12:30
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής : edu@hellenicinstitute.gr και diasostesrodou.edu@gmail.com
Λήξη Συμμετοχών : Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 22:00
Τίτλος Επιμόρφωσης : ‘‘ Ασφάλεια Σκηνής ’’
Τίτλος Πιστοποιητικού : «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης»
Φορέας Επιμόρφωσης : Συνδιοργάνωση, Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών και Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. Εγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Κέντρο «ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ»

Για την συμμετοχή στην επιμόρφωση απαιτούνται:

1. Επίλυση του σεναρίου και αποστολή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ( edu@hellenicinstitute.gr και diasostesrodou.edu@gmail.com ) με κείμενο έως 100 λέξεων.
2. Αποστολή δήλωσης συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ( edu@hellenicinstitute.gr και diasostesrodou.edu@gmail.com ) του κάτωθι κειμένου με συμπληρωμένα σωστά τα στοιχεία :

 • Φύλο
 • Όνομα
 • Επώνυμο
 • Όνομα πατρός
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας
 • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
 • Η αποστολή των ανωτέρω στοιχείων ταυτότητάς μου, επέχει θέσει δήλωσης συμμετοχής μου στο Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης «Ασφάλεια Σκηνής».

3. Αποδεικτικό κατάθεσης του κόστους συμμετοχής, με αναγραμμένο το πλήρες ονοματεπώνυμο του εκπαιδευόμενου. Η κατάθεση του κόστους συμμετοχής (5 €) γίνεται σε έναν εκ των τραπεζικών λογαριασμών :
3.α. ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : IBAN:GR30 0110 8200 0000 8200 0705 648
3.β. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : IBAN:GR88 0172 5040 0055 0409 9723 234
EUROBANK : IBAN:GR82 0260 0150 0007 7020 1310 906
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης και Βοηθητικές Σημειώσεις Επιμορφωτικού Προγράμματος θα λάβουν μόνον οι συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν συνολικά το πρόγραμμα.

Διδάσκουν:

Σπυρίδων ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ (CCO , CCI)
Senior Security Advisor, Security Director PCS2, BECCA Instructor, Instructor NATOS’s Multinational Peace Support Operations Training Center, Certified Security Manager – NCFE, H.C.D.M.I. Certified Instructor, Author.
Παναγιώτης ΣΠΑΝΟΣ (ΕΜΤ-Ι)
H.C.D.M.I. Certified Search and Rescue Team Leader, First Aid Instructor, BLS Instructor, N.C.E.C. Emergency Medical Technician – I, Author.
Αναστάσιος ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ (CMCS)
Crisis Management Certified Specialist, Certified Disaster Manager, Certified Early Warning Mentor, Certified Instructor Trainers for disaster management, crisis management, leadership and first aid, Member of International Crisis Management Association, Member of International Association of Professionals in Humanitarian Assistance and Protection, H.C.D.M.I. Managing Director, Author.

Με το κύρος και την αξιοπιστία του
Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών
Είμαστε Οργανισμός ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ

 ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >>

Εγγραφή – Ανανέωση

Εγγραφή σωματείο διασώστης Πλήρωμα Ασθενοφόρου

ALS/BLS

ΝΑΕΜΤ στην Ελλάδα
Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Συνεχιζόμενη κατάρτιση πληρωμάτων ασθενοφόρων erc

Στηρίζουμε :)

ΧΑΜΟΓΕΛΑ στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου.

Διασώστες Πλήρωμα.

Διασώστες Ρόδου.

You need to login to contact with the Listing Owner. Κάντε κλικ εδώ για να συνδεθείτε.