Επιλέξτε Page

Να εξισωθούν με τα πληρώματα του ΕΚΑΒ τα πληρώματα ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας

Να εξισωθούν με τα πληρώματα του ΕΚΑΒ τα πληρώματα ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα προβλήματα των πληρωμάτων ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Τα προβλήματα των πληρωμάτων ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας

Στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων (Π.Π.Ι.) της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Ν. Λέσβου και όλης της Επικράτειας, υπηρετούν πληρώματα που υπάγονται οργανικά, διοικητικά και μισθολογικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών.

Τα Κέντρα Υγείας και τα Π.Π.Ι. οφείλουν να διατηρούν τα ασθενοφόρα τους εξοπλισμένα και στελεχωμένα με έμψυχο δυναμικό κατά τα πρότυπα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και, όσον αφορά τα πληρώματα, με τα ίδια προσόντα. Την επιχειρησιακή οργάνωση και την εποπτεία του έργου τους την ασκεί το ίδιο το ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ συντονίζει το έργο αυτών των πληρωμάτων, χορηγεί την απαιτούμενη άδεια για όλες τις διακομιδές, εγκρίνει τα μηνιαία προγράμματα εργασίας τους.

Έχουμε συνεπώς πληρώματα ασθενοφόρων που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με το ΕΚΑΒ και με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ενώ εργάζονται και σε δυσμενέστερες συνθήκες, καθώς συχνά είναι «μονό» πλήρωμα ασθενοφόρου και χρειάζεται να είναι ταυτόχρονα Οδηγοί, Τραυματιοφορείς, Διασώστες και Τεχνικοί.

Παρά τα παραπάνω, τα πληρώματα των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και των Π.Π.Ι. υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις καθώς δεν λαμβάνουν σειρά παροχών που προβλέπονται για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, όπως την ετήσια αποζημίωση της υπηρεσιακής στολής και τη δεκαήμερη άδεια κλειστού χώρου. Επιπλέον, οι εκτός έδρας αποζημιώσεις για διακομιδές χορηγούνται με όριο τα 50 χλμ, ενώ το αντίστοιχο όριο για τους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ είναι τα 30 χλμ.

Σε σύγκριση με τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι αποζημιώσεις των πληρωμάτων των Κέντρων Υγείας και των Π.Π.Ι. είναι μειωμένες για την εκτός έδρας εργασία, την υπερωριακή απασχόληση, τη νυχτερινή εργασία και την εργασία κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες.

Μετά τη μετάταξη όλων των πληρωμάτων ασθενοφόρου των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο ΕΚΑΒ, τα αναφερόμενα πληρώματα είναι τα μόνα που έχουν μείνει εκτός ΕΚΑΒ, παρά την ομοιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και προσόντων, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που ασκούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της χώρας μας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεται να εξισώσει τις παροχές των πληρωμάτων ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων με αυτές των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ; Και συγκεκριμένα τις προαναφερόμενες αποζημιώσεις και άδειες;
2) Προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση ένταξη στο ΕΚΑΒ όλων των πληρωμάτων ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων γεγονός που θα επιλύσει τα παραπάνω προβλήματα και θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μπουρνούς Ιωάννης
Θραψανιώτης Μανόλης
Κόκκαλης Βασίλης
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπαλάφας Γιάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Μπέτυ
Χρηστίδου Ραλλία


Άρθρο: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Διαφήμιση

Εγγραφή – Ανανέωση

εγγραφή στο σωματείο

ALS/BLS

ΕΕΕΠΦ ΝΑΕΜΤ στην Ελλάδα
Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Συνεχιζόμενη κατάρτιση πληρωμάτων ασθενοφόρων erc

Στηρίζουμε :)

ΧΑΜΟΓΕΛΑ στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου.

Διασώστες Πλήρωμα.

Διασώστες Ρόδου.

Επικοινωνήστε με τον κάτοχο της καταχώρισης

Captcha Code