Επιλέξτε Page

Γ. Σόφης Μας Βλέπουν Σαν Πολυεργαλεία: Είμαστε Οδηγοί, Διασώστες, Τραυματιοφορείς Μέσα Στο Ασθενοφόρο!

Γ. Σόφης Μας Βλέπουν Σαν Πολυεργαλεία: Είμαστε Οδηγοί, Διασώστες, Τραυματιοφορείς Μέσα Στο Ασθενοφόρο!

Το μέλος του Πανελληνίου Σωματείου Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας HELLAS EMTΚΥ, Γιώργος Σόφης  μας μίλησε για το νεοσύστατο σωματείο, αλλά και για τα μείζονος σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας σε όλη την Ελλάδα. “Μαχητής Άρτας Καθημερινή Εφημερίδα’

Το σωματείο μας είναι νεοσύστατο και εκπροσωπεί τους εργαζόμενους που υπηρετούν ως προσωπικό πληρωμάτων ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη την Επικράτεια.

Όραμα όλων μας είναι η ποιοτική αναβάθμιση του κλάδου μας, καθώς και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος. Συγκεκριμένα, αν και διαθέτουμε τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα με τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και παρέχουμε τις ίδιες υπηρεσίες, εμείς ωστόσο εργαζόμαστε σε δυσμενέστερες συνθήκες και δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα, ενώ έχουμε τα ίδια καθήκοντα…

Συγκεκριμένα:

Δεν λαμβάνουμε την προβλεπόμενη από τη διάταξη του άρθρου 30 παρ.1 ν. 4024/2011 ετήσια ειδική αποζημίωση για προμήθεια υπηρεσιακής στολής που χορηγείται στους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ.

Δεν λαμβάνουμε την προβλεπόμενη από τη διάταξη του άρθρου 105 του ν. 2071/ 1992 δεκαήμερη άδεια κλειστού χώρου που χορηγείται στους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ.

Λαμβάνουμε εκτός έδρας αποζημιώσεις για διακομιδές που ξεπερνούν τα 50 χλμ., ενώ το αντίστοιχο όριο για τους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ είναι 30 χλμ.

Λαμβάνουμε μειωμένη αμοιβή- αποζημίωση για την εκτός έδρας εργασία μας, για την υπερωριακή μας απασχόληση, για τη νυχτερινή εργασία και για την εργασία μας κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες, σε σύγκριση με τα πληρώματα ΕΚΑΒ, τα οποία αμείβονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 20 ν. 4354/2015, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τη διάταξη του άρθρου 102 του ν. 4461/2017.

Στα περισσότερα Κέντρα Υγείας και Π.Π.Ι. της Επικράτειας εργαζόμαστε ως μονό (ένα άτομο μέσα στο ασθενοφόρο) πλήρωμα ασθενοφόρου ή με συνοδεία Ιατρού ή Νοσηλευτή, μόνο εφόσον υπάρχει διαθέσιμος.

• Υπάρχουν όμως αρκετά Κέντρα Υγείας στα οποία συστεγάζονται και τομείς του ΕΚΑΒ, όπου εργαζόμαστε ως μικτά πληρώματα με υπάλληλο του ΕΚΑΒ, οπότε οι σε βάρος μας δυσμενείς διακρίσεις γίνονται ακόμη εντονότερες.

• Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι μετά τη μετάταξη όλων των πληρωμάτων ασθενοφόρου των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ στο ΕΚΑΒ με τις διατάξεις του ν. 4254/2014, είμαστε οι μόνοι που έχουμε παραμείνει εκτός ΕΚΑΒ.

Ζητάμε την εξίσωση με τους συναδέλφους στο ΕΚΑΒ προκειμένου να αρθούν αυτές οι αδικίες και ταυτόχρονα ζητάμε την ενσωμάτωση στο ΕΚΑΒ, ώστε να λυθεί και το συντονιστικό πρόβλημα που δημιουργείται, αφού μπορεί μεν να υπαγόμαστε οργανικά, διοικητικά και μισθολογικά στο Ε.Σ.Υ και ειδικότερα στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, όμως την επιχειρησιακή οργάνωση, το συντονισμό και την εποπτεία του έργου μας ασκεί το ΕΚΑΒ!

– Ρωτήσαμε τον κ. Σόφη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας που δεν ζουν στις μεγάλες πόλεις και χρειάζονται άμεσα ασθενοφόρο.

Όσοι δεν ζουν μέσα στις πόλεις και χρειαστούν ασθενοφόρο, είτε θα καλέσουν κατευθείαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής τους είτε στο 166, γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν το τηλέφωνο των Κέντρων Υγείας. Μετά η κλήση θα διαβιβαστεί σε μας και ο εφημερεύων ιατρός θα αξιολογήσει το περιστατικό από το τηλέφωνο και θα κρίνει αν πρέπει να συνοδέψει κάποιον από εμάς.

Δυστυχώς, μας βλέπουν σαν πολυεργαλεία, οπότε πολλές φορές εμείς ως μονό πλήρωμα παίζουμε το ρόλο του οδηγού, του διασώστη, του τραυματιοφορέα , του συνοδού, τα πάντα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό συμβαίνει!!!

Όσον αφορά το νομό μας, στον τομέα του Κέντρου Υγείας Αγνάντων, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Πραμάντων, υπάρχει 24η κάλυψη στην περιοχή, στο τομέα του Βουργαρελίου σε συνεργασία με τον σταθμό του ΕΚΑΒ και εκεί υπάρχει σχετική 24η κάλυψη, ενώ στον τομέα του Κέντρου Υγείας Καλεντίνης μένουν βάρδιες κενές τις οποίες καλείται να καλύψει το ΕΚΑΒ της Άρτας.

Επίσης, παράλληλα με το θέμα της υποστελέχωσης στον κλάδο μας θα ήθελα να θίξω και το θέμα του εξοπλισμού των ασθενοφόρων, καθώς υπάρχουν ασθενοφόρα σε διάφορα Κέντρα Υγείας πανελλαδικά, τα οποία δεν φέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως για παράδειγμα αυτόματο απινιδωτή.

– Κλείνοντας, ρωτήσαμε τον κ. Σόφη για το πότε να αναμένουμε εξελίξεις στα θέματα που τους αφορούν και ο ίδιος μας απάντησε

Με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας υπήρξε πρόσφατη επικοινωνία όπου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση για την συζήτηση των προβλημάτων μας.

Άρθρο:
Της Ειρήνης Κατσούλα
maxitisartas.gr

 

Διαφήμιση

Εγγραφή – Ανανέωση

εγγραφή στο σωματείο

ALS/BLS

ΕΕΕΠΦ ΝΑΕΜΤ στην Ελλάδα
Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Συνεχιζόμενη κατάρτιση πληρωμάτων ασθενοφόρων erc

Στηρίζουμε :)

ΧΑΜΟΓΕΛΑ στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου.

Διασώστες Πλήρωμα.

Διασώστες Ρόδου.

Επικοινωνήστε με τον κάτοχο της καταχώρισης

Captcha Code