Επιλέξτε Page

Υπουργείο Υγείας Άρθρο 31 Κέντρα Υγείας

Υπουργείο Υγείας Άρθρο 31 Κέντρα Υγείας

Η παρέμβαση μας, Πληρώματα Ασθενοφόρου, Στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας  Άρθρο 31 Κέντρα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 και 6 άρθρου 4 ν. 4486/2017

15 Απριλίου 2022, 19:28 | Θεοχάρης Παπαδόπουλος

Στο νομοσχέδιο σας συμπεριλαμβάνετε τον κλάδο ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας της κάθε Υ.Πε. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στις Υ.Πε. καθώς και στο Ε.Κ.Α.Β.
Τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν να καλύψουν τους τομείς τους λόγω έλλειψης στην στελεχώσει τους διότι δεν έχουν Διασώστες – Πληρώματα ασθενοφόρου και λόγο τον μεγάλων αναγκών που έχει το Ε.Κ.Α.Β. αδυνατεί και το ίδιο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να πάρουν Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρου αλλά και πάλι τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν να δουλέψουν σωστά καθώς δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό για την στελέχωση του ασθενοφόρου οπότε αναγκάζονται να δουλεύουν με μονό πλήρωμα διακινδυνεύοντας ζωές πολιτών.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 150/Α/27.06.2011 Αρ.66 παρ.15 τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να μεριμνούν για να είναι πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Επίσης μεγάλη σύγχυση επικρατεί με το γεγονός ότι τα Πληρώματα Ασθενοφόρων που ανήκουν στα Κέντρα Υγείας έχουν μεγάλο πρόβλημα στην διαχείριση τους γιατί από την μια εκτελούν εντολές των Ιατρών των Κέντρων Υγείας και από την άλλη διαχειρίζονται την κίνηση που τους δίνει το Συντονιστικό του Ε.Κ.Α.Β. σύμφωνα με την υπ.αριθμ.36908/24.02.2021 απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ μεταφέρθηκε η Διαχείριση Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας στο Ε.Κ.Α.Β.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική διαφορά στις απολαβές των συνάδελφων του Ε.Κ.Α.Β. με τις απολαβές των συναδέλφων στα Κέντρα Υγείας.
• Εκτός έδρας αποζημίωση: 9,90€ (Κ.Υ.) από τα 50 χλμ – 14,70€ (Ε.Κ.Α.Β.) από τα 30 χλμ
• Αριθμός εκτός έδρας ανά έτος 60(Κ.Υ.) – 200 (Ε.Κ.Α.Β.) από το 2022
• Υπερωριακή απασχόληση 20 ώρες τον μήνα για τα Κ.Υ. και 33 ώρες για το Ε.Κ.Α.Β.
• Επίδομα στολής νομοθετημένο για το Ε.Κ.Α.Β. 500€ το έτος σε αντίθεση με τους συναδέλφους στα Κ.Υ.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι συνάδελφοι στα Κέντρα Υγείας δεν εργάζονται με ρούχα εργασίας καθώς δεν συναντάμε πουθενά κώδικα ένδυσης στους εργαζομένους των Κ.Υ. για όλες τις ειδικότητες.

Η αναφορά αυτή γίνεται καθώς βλέπουμε πολλές φορές να επικρατεί σύγχυση από τους πολίτες που βλέπουν ένα ασθενοφόρο το οποίο άλλοτε στελεχώνετε από 2 Διασώστες ντυμένους όπως προβλέπει το Ε.Κ.Α.Β. άλλοτε από έναν Διασώστη του Κ.Υ. με πολιτικά (απαράδεκτα περιστατικά έχουν γίνει με Οδηγούς ή Διασώστες Κ.Υ. σε καλοκαιρινή περίοδο με αμφίεση παραθεριστή που μόλις ήρθε από την θάλασσα) άλλοτε από Διασώστη με Ιατρό που φοράει ιατρική ποδιά και ο συνάδελφος να είναι σαν ένας περαστικός από το σημείο.

Στο νομοσχέδιο σας συμπεριλαμβάνετε τον κλάδο ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων

ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ-ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΌΡΟΥ / EMT-I
Κ.Υ. ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ >>

Διαφήμιση

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Χάρης Παπαδόπουλος

Διασώστης Πλήρωμα Ασθενοφόρου / EMT-I Paramedic Cource Director E.R.C. / Instructor E.C.O.S.E.P. Teacher in Comprehensive Education E.O.P.P.E.P.

Εγγραφή – Ανανέωση

εγγραφή στο σωματείο

ALS/BLS

ΕΕΕΠΦ ΝΑΕΜΤ στην Ελλάδα
Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Συνεχιζόμενη κατάρτιση πληρωμάτων ασθενοφόρων erc

Στηρίζουμε :)

ΧΑΜΟΓΕΛΑ στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου.

Διασώστες Πλήρωμα.

Διασώστες Ρόδου.

Επικοινωνήστε με τον κάτοχο της καταχώρισης

Captcha Code