Επιλέξτε Page

Σουηδία: Ασθενοφόρα και ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Σουηδία: Ασθενοφόρα και ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Ο αριθμός κλήσης επειγόντων περιστατικών στην χώρα Σουηδία ​είναι το:  112

Το σύστημα προνοσοκομειακής φροντίδας της χώρας

Η Σουηδία είναι η μεγαλύτερη από τις πέντε Σκανδιναβικές χώρες έχοντας πληθυσμό 8.9 εκατομμυρίων κατοίκων. Το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη χρηματοδότησης για τις υπηρεσίες υγείας στις οποίες συγκαταλέγονται και αυτές της προνοσοκομειακής φροντίδας. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η αντιμετώπιση στα περιστατικά γίνεται με επίγεια μέσα, ενώ σε πόλεις όπως η Στοκχόλμη αλλά και κομμάτια της βόρειας ορεινής περιοχής της χρησιμοποιούνται και εναέρια.

Στην Σουηδία υπάρχουν είκοσι τηλεφωνικά κέντρα λήψης επείγουσας κλήσης τα οποία όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη χαρακτηρίζονται από τον αριθμό 112. Αυτά τα κέντρα επίσης συμμετέχουν και στην οργάνωση της αστυνομίας και των υπηρεσιών διάσωσης, λειτουργώντας ουσιαστικά γύρω από έναν κοινό άξονα.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι εργαζόμενοι στα εν λόγω τηλεφωνικά κέντρα δεν χρειάζεται να έχουν κάποια υγειονομική εκπαίδευση, αλλά πιστοποιούνται μια φορά τον χρόνο, για την οποία χρειάζεται να ολοκληρώσουν ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης.

Οι υπηρεσίες ασθενοφόρων της Σουηδίας διαθέτουν ένα σύνολο 630 ασθενοφόρων τα οποία μοιράζονται σε 250 σταθμούς. Το πλήρωμα αποτελείται από δυο άτομα εκ των οποίων το ένα είναι ο διασώστης ενώ στο 50% των οχημάτων το δεύτερο μέλος είναι συνήθως ένας νοσηλευτής ο οποίος είναι πιστοποιημένος στην επείγουσα Ιατρική.

Όλοι όσοι εργάζονται στα ασθενοφόρα έχουν υποχρεωτική συνεχιζόμενη Ιατρική εκπαίδευση η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ενώ επαναξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο γενικός στόχος που έχει θέσει η χώρα είναι ότι μέσα σε οχτώ λεπτά από την κλήση θα πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση στο 80% των περιστατικών, ενώ δίνει δεκαπέντε λεπτά για το ποσοστό του 95%

Διαφήμιση

Εγγραφή – Ανανέωση

εγγραφή στο σωματείο

ALS/BLS

ΕΕΕΠΦ ΝΑΕΜΤ στην Ελλάδα
Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Συνεχιζόμενη κατάρτιση πληρωμάτων ασθενοφόρων erc

Στηρίζουμε :)

ΧΑΜΟΓΕΛΑ στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου.

Διασώστες Πλήρωμα.

Διασώστες Ρόδου.

Επικοινωνήστε με τον κάτοχο της καταχώρισης

Captcha Code