Πορτογαλία: Ασθενοφόρα και ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
Ο αριθμός κλήσης επειγόντων περιστατικών στην χώρα Πορτογαλία είναι το: 112
Η παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας είναι ένα σχετικά πρόσφατο επίτευγμα για την χώρα της Πορτογαλίας. Ξεκίνησε περίπου στα τέλη του 1980 στην Λισαβόνα και κατάφερε γρήγορα να εξαπλωθεί στις αστικές περιοχές.
ΠΩΣ ΚΑΛΩ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ;
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ:
Καλέστε το 112 , τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα κατευθύνει την κλήση σας
Το σύστημα προνοσοκομειακής φροντίδας της χώρας
Όπως και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός κλήσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι το 112. Στην Πορτογαλία η κλήση αυτή φτάνει πρώτα στην αστυνομία και αν αφορά θέμα υγείας τότε προωθείται στο αρμόδιο τμήμα το οποίο ονομάζεται CODU (Centro de Orientação de Doentes Urgentes). Από εκεί και μετά ακολουθείται η διαδικασία της καταγραφής του περιστατικού και της ενημέρωσης του οχήματος που θα το αναλάβει, ενώ ο τηλεφωνητής εάν κρίνει ότι το περιστατικό δεν είναι επείγον έχει το δικαίωμα να μην στείλει ασθενοφόρο και να δώσει καθοδήγηση από το τηλέφωνο.
Ένα αναφερόμενο μειονέκτημα του προνοσοκομειακού συστήματος της Πορτογαλίας είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμάτων των ασθενοφόρων είναι εθελοντές.
Υπάρχουν ουσιαστικά τρία επίπεδα. Ο βασικός πρώτος ανταποκριτής ο οποίος συνήθως προέρχεται από το Πυροσβεστικό Σώμα ή την Αστυνομία, και έχει μια πολύ απλή εκπαίδευση πρώτων βοηθειών διάρκειας 40 ωρών.
Την δεύτερη κατηγορία αποτελούν οι πιστοποιημένοι διασώστες, οι οποίοι έχουν περάσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 210 ωρών και είναι αυτοί οι οποίοι εργάζονται στα ασθενοφόρα της χώρας.
Στο καθηκοντολόγιο τους υπάρχουν όλες οι βασικές αρμοδιότητες των διασωστών ( ακινητοποίηση, εξασφάλιση αεραγωγού, Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, χορήγηση οξυγόνου), και εδώ έρχεται σε αντίθεση με χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία όπου οι διασώστες τους μπορούν να πραγματοποιήσουν και κάποιες από τις λεγόμενες «ιατρικές πράξεις».
Η τρίτη κατηγορία είναι η Ιατρική ομάδα η οποία αποτελείται από Γιατρό (συνήθως αναισθησιολόγο) και μια νοσοκόμα εξειδικευμένους στα επείγοντα περιστατικά.