Επιλέξτε Page

Με ιδιωτικά ασθενοφόρα μεταφορές ασθενών από και προς τα δημόσια νοσοκομεία

Με ιδιωτικά ασθενοφόρα μεταφορές ασθενών από και προς τα δημόσια νοσοκομεία

Ιδιωτικά ασθενοφόρα αναλαμβάνουν τις δευτερογενείς μεταφορές, χωρίς κόστος για τους ασθενείς

Ειδικότερα από δω και στο εξής τα εξιτήρια των ασθενών και η μεταφορά τους στο σπίτι, όταν δεν είναι περιπατητικοί, θα γίνονται με ιδιωτικά ασθενοφόρα τα οποία θα μισθώνει το Υπουργείο Υγείας για τα νοσοκομεία.

Δευτερογενής Διακομιδή

Είναι η μεταφορά από το χώρο νοσηλείας του ασθενούς σε άλλο τμήμα του ίδιου νοσοκομείου (ενδονοσοκομειακή διακομιδή) ή σε άλλο νοσοκομείο (διανοσοκομειακή διακομιδή).

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας σε μία προσπάθεια να, ανασάνει, το ΕΚΑΒ από τα χιλιάδες περιστατικά που αναγκάζεται να μεταφέρει χωρίς να είναι επείγοντα, προχωρά σε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για τη μίσθωση ασθενοφόρων που αναλαμβάνουν ορισμένες από τις μεταφορές των ασθενών.

Το κόστος για τα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα καταβάλουν πλέον η Υ. Π. της Χώρας

Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα αναλάβουν επίσης να μεταφέρουν ασθενείς για επανεξέταση σε δημόσια νοσοκομεία όταν δεν είναι περιπατητικοί.

Τον σχετικό συντονισμό αναλαμβάνουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Παρότι αρχικά έπρεπε το ΕΚΑΒ να συντονίζει και τις μεταφορές με τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, έπειτα από παρέμβαση της Διοίκησης του φορέα και με απόφαση του υπουργείου Υγείας, τις μεταφορές των ασθενών θα οργανώνουν οι Διοικήσεις των νοσοκομείων.

Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που θα απαλλαγούν από μεταφορές ασθενών στις οικίες τους θα αξιοποιηθούν για τα επείγοντα περιστατικά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τις ημέρες της πανδημίας, το ΕΚΑΒ εκτός από τα επείγοντα είχε αναλάβει και τα περιστατικά covid και τις διανοσοκομειακές διακομιδές αλλά και τα εξιτήρια των ασθενών.

ασθενοφορα αναλαμβάνουν τις δευτερογενείς διακομιδές

Στην απόφαση, που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, οι υπηρεσίες διακομιδών κοστολογούνται από 45 έως 90 ευρώ, ανάλογα την απόσταση μεταφοράς και αν πρόκειται για διακομιδή με επιστροφή στη δομή υγείας. Η μεταφορά θα έχει μηδενικό κόστος για τους ασθενείς, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις έως σήμερα χρειαζόταν να πληρώσουν από την τσέπη τους για την έγκαιρη μεταφορά τους, ειδικά στην περίπτωση των εξιτηρίων, ή να περιμένουν ώρες ή και μέρες για να διακομιστούν από το ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Όπως σημειώνεται η συμφωνία για την κατακύρωση των υπηρεσιών μίσθωσης των ιδιωτικών ασθενοφόρων σε συγκεκριμένη εταιρεία προβλέπει 5 οχήματα για τα νοσοκομεία, Ευαγγελισμός, (2 ασθενοφόρα), Σισμανόγλειο (2 ασθενοφόρα) και Ιπποκράτειο Αθηνών (1 ασθενοφόρο).
Οι διακομιδές αφορούν αποκλειστικά non Covid-19 περιστατικά, ενώ η διάρκεια της σύμβασης θα είναι έως την 15η Μαΐου 2022 με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους της ΔΥΠΕ αν υπάρχει ανάγκη.

Το ακανθώδες ζήτημα των δευτερογενών διακομιδών

Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της μεταφοράς ασθενών μετά το εξιτήριο τους ή μεταξύ νοσοκομείων για απαραίτητες εξετάσεις αποτελούσε σημαντικό «αγκάθι» στη λειτουργία πολλών νοσοκομείων ανά τη χώρα. Βασικό εμπόδιο στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος διακομιδών είναι διαχρονικά, πλέον, η αδυναμία των απαραίτητων προσλήψεων πληρωμάτων για τα ασθενοφόρα.

Στην πράξη, οι ασθενείς έπρεπε είτε να περιμένουν πότε θα βρεθεί διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, του οποίου όμως προτεραιότητα ήταν πάντα οι επείγουσες και έκτακτες διακομιδές ή να πληρώσουν ιδιωτικό ασθενοφόρο από την τσέπη τους.

Αρχικά, το μακρινό πλέον 2004, οι εν λόγω διακομιδές ανατέθηκαν στα ίδια τα νοσοκομεία, τα οποία θα αποκτούσαν οχήματα και θα τα στελέχωναν με δικό τους προσωπικό, πληρώματα και οδηγούς.

Το ΕΚΑΒ συνέδραμε σε ένα ποσοστό 10% με 20% των δευτερογενών μεταφορών. Σταδιακά, όμως, η κατάσταση άρχισε να φθίνει και ιδιώτες άρχισαν να εμπλέκονται όλο και περισσότερο, αφού οι ασθενείς χρειάζονταν αμεσότερη μεταφορά και η διακομιδή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ γινόταν όλο και δυσκολότερη.

Δέκα χρόνια αργότερα, αποφασίστηκε όλο το έργο των διακομιδών να περάσει και πάλι στο ΕΚΑΒ, μεταφέροντας και τα περίπου 500 άτομα που απασχολούνταν στο κομμάτι αυτό για τα νοσοκομεία, στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

Σταδιακά, όμως, τα άτομα αυτά άρχισαν να φεύγουν από το ΕΚΑΒ, οι περισσότεροι λόγω συνταξιοδότησης. Όπως συνέβη και για το υπόλοιπο ΕΣΥ, αυτές οι κενές θέσεις δεν αναπληρώθηκαν επαρκώς, ούτε τα χρόνια που ακολούθησαν. Αποτέλεσμα ήταν να επιβαρύνονται τα υπάρχοντα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αλλά κυρίως οι ασθενείς να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιώτες.

Αυτή η κατάσταση επέτρεψε να διεισδύσουν και ιδιώτες που δεν διαθέτουν πιστοποιημένα πληρώματα και οχήματα, αυξάνοντας τις παράνομες διακομιδές.

Η πανδημία επιδείνωσε τραγικά την κατάσταση. Τελικώς, περίπου 7 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ καλούνται να καλύψουν καθημερινά το σύνολο των δευτερογενών διακομιδών στο λεκανοπέδιο, για εξιτήρια και χρόνια περιστατικά κυρίως. Λιγότερο από το 50% των μεταφορών αυτών τελικά καλύπτεται από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Με διάταξη που θεσμοθετήθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 δόθηκε η δυνατότητα στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, κάλυψης των κενών, συνάπτοντας, συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούν δευτερογενείς διακομιδές (όπως εξιτήρια και επανεξετάσεις) των δομών υγείας αρμοδιότητάς τους.

Χρειάζονται προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών με ανακοίνωση του, καταγγέλλει τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, του διοικητή της 1ης ΥΠΕ και των διοικητών των νοσοκομείων Ευαγγελισμός/Πολυκλινική, Σισμανόγλειο/Αμαλία Φλέμινγκ και Ιπποκράτειο για την υπογραφή οικονομικής σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για μίσθωση ασθενοφόρων, που αφορά τις δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια και επανεξετάσεις ασθενών).

Καλεί άμεσα Υπουργείο Υγείας και υγειονομικές περιφέρειες να προβούν σε προσλήψεις πληρωμάτων όπως και αγορά ασθενοφόρων οχημάτων, έτσι ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους στις δευτερογενείς διακομιδές.

Το ΕΚΑΒ

όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες θα στηρίζει επικουρικά, όπου μπορεί τα νοσοκομεία, στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς, της αλληλεγγύης προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και της δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Έτσι θα σταματήσει η μεγάλη σπατάλη δημοσίου χρήματος που σχεδιάζεται, για υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας και να συνεχίσει το ΕΣΥ να παρέχει δωρεάν παροχές στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός από τα κέρδη ιδιωτικών εταιρειών, σημειώνει το σωματείο.

Αλλά και η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για εκχώρηση σε ιδιωτικά ασθενοφόρα των δευτερογενών διακομιδών έναντι αδράς αμοιβής, σε μια προσπάθεια προώθησης της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι παράνομες διακομιδές με ιδιωτικά ασθενοφόρα τα τελευταία χρόνια είναι ανεξέλεγκτες. Οι ιδιώτες εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του ΕΚΑΒ να ανταπεξέλθει στις δευτερογενείς διακομιδές αναζητούν πελατεία στα Νοσοκομεία. Ο πολίτης για να εξυπηρετηθεί βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, περιγράφει ο Μ. Γιαννάκος πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ωστόσο, καταγγέλλει πως, οι υπουργοί υγείας αντί να ενισχύσουν το τμήμα αυτό του ΕΚΑΒ με προσωπικό και ασθενοφόρα οχήματα ή να προσλάβουν οδηγούς διασώστες πληρώματα ασθενοφόρου στα νοσοκομεία, νομοθέτησαν (Άρθρο 51 του Ν. 4825/2021) την δυνατότητα συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων για εξιτήρια και επανεξετάσεις.

Ξεκίνησαν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το ΑΧΕΠΑ και το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, που έκαναν συμβάσεις με ιδιωτικά ασθενοφόρα επιζήμιες για το δημόσιο και τώρα εφαρμόζεται και από την 1η ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το κόστος ανάθεσης είναι 100.000 ευρώ και αφορά τις διακομιδές για τα 3 νοσοκομεία της Αττικής. Η Κυβέρνηση αντί να κάνει προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και να ενισχύσει τις υποδομές προχωρά σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΚΑΒ και των Νοσοκομείων, καταλήγει.

Όπως κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανήμερα της Πρωτομαγιάς αιφνιδίως η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, ανάρτησε στο Τηλεφωνικό Κέντρο του ΕΚΑΒ την απόφαση της 1ης ΥΠΕ με θέμα, Υπηρεσίες μίσθωσης αδειοδοτημένων ασθενοφόρων για την εξυπηρέτηση δευτερογενών διακομιδών (όπως εξιτήρια και επανεξετάσεις) των δομών υγείας αρμοδιότητας της 1ης Υ.Πε., διάρκειας έως και 15/05/2022 με δυνατότητα παράτασης,  με ισχύ από 28/04/2002.
Σύμφωνα με αυτήν, η ιδιωτική εταιρεία οδικής βοήθειας που ανέλαβε τη δουλειά διαθέτει πέντε ασθενοφόρα που κατανέμονται στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός (2), Σισμανόγλειο-Αμ. Φλέμινγκ (2) και Ιπποκράτειο (1). Καθιερώνεται δε τιμοκατάλογος, με ασθενοφόρα έναντι 45 – 50 ευρώ για διακομιδές εντός Αθηνών και προαστίων (με επιστροφή στο νοσοκομείο προέλευσης ανέρχεται στα 70 ευρώ) και 60 – 90 ευρώ για το υπόλοιπο Αττικής.

Τις ενέργειες του υπουργείου Υγείας, του διοικητή της 1ης ΥΠΕ και των διοικητών των νοσοκομείων Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο/Αμαλία Φλέμινγκ και Ιπποκράτειο, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών. Μάλιστα, καλεί αύριο Τετάρτη 4 Μαΐου, σε έκτακτο συμβούλιο την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ και όλα τα Δ.Σ των Σωματείων Εργαζομένων των Νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης.

Αντί να ενισχύει το ΕΚΑΒ, το υπουργείο Υγείας μισθώνει με ζεστό κρατικό χρήμα 5 ασθενοφόρα για 4 νοσοκομεία της Αττικής.

Αντί το υπουργείο Υγείας και ο Θάνος Πλεύρης να φροντίσει για την ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ με νέα οχήματα και νέες προσλήψεις, προτιμά να μοιράζει ζεστό κρατικό χρήμα σε ιδιωτικές εταιρείες. Είναι ακριβώς η ίδια τακτική που παρατηρείται και στην ανεπάρκεια των ΜΜΜ, όπου η κυβέρνηση δεν αυξάνει τον στόλο των λεωφορείων για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, άλλα προτιμά να προχωρά σε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για τη μίσθωση λεωφορείων.

Έτσι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε το κράτος να παραμένει μονίμως ελλειμματικό (είτε σε ασθενοφόρα, είτε σε λεωφορεία, είτε σε άλλες υπηρεσίες), για να βρίσκεται υπό την συνεχή «ομηρία» των ιδιωτών. Και ασφαλώς ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι ο πολίτης, άλλα και το ταμείο του κράτους που αδειάζει.

Να πάρει πίσω την απόφαση κάλεσε τον Θάνο Πλεύρη με οργισμένη ανάρτησή του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης.

Επόμενο βήμα η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΒ

Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του Π. Παπανικολάου,

γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας),

σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Διαφήμιση

Εγγραφή – Ανανέωση

εγγραφή στο σωματείο

ALS/BLS

ΕΕΕΠΦ ΝΑΕΜΤ στην Ελλάδα
Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Συνεχιζόμενη κατάρτιση πληρωμάτων ασθενοφόρων erc

Στηρίζουμε :)

ΧΑΜΟΓΕΛΑ στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου.

Διασώστες Πλήρωμα.

Διασώστες Ρόδου.

Επικοινωνήστε με τον κάτοχο της καταχώρισης

Captcha Code