Ελλάδα: Ασθενοφόρα και ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
Ο αριθμός κλήσης επειγόντων περιστατικών στην Ελλάδα είναι το: 166 ή 112
Σκοπός της Επείγουσας Προ-νοσοκομειακής Ιατρικής είναι η άμεση παροχή επιτόπιας εξειδικευμένης ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας σε κάθε έκτακτη περίπτωση – οπουδήποτε και οποτεδήποτε συμβεί, καθώς και η εξασφάλιση έγκαιρης και ασφαλούς διακομιδής του πάσχοντος στον καταλληλότερο και πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό.
Το ΕΚΑΒ αποτελεί τον επίσημο φορέα παροχής υπηρεσιών ΕΠΙ στην Ελλάδα. Ένα τμήμα της υλικοτεχνολογικής υποδομής του ΕΚΑΒ που απαιτείται για την επίτευξη των σκοπών του είναι οι κινητές ιατρικές μονάδες.
ΠΩΣ ΚΑΛΩ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ;
Καλέστε το 166 ή το 112 για ασθενοφόρο στην Ελλάδα
ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ;
Αν χρειασθείτε εσείς ή κάποιος άλλος να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο τοτε:
Αν έχετε την δυνατότητα να μετακινηθείτε προς το πλησιέστερο νοσοκομείο που εφημερεύει με δικό σας τρόπο, παρακαλούμε πραγματοποιείστε το. Έτσι δίνετε την δυνατότητα σε συνάνθρωπο μας που έχει άμεση και μεγαλύτερη ανάγκη από εσάς, να χρησιμοποιήσει το ασθενοφόρο.
Το νοσοκομείο που εφημερεύει μπορείτε να το βρείτε στον καθημερινό τύπο, στον Δικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας ή σε επικοινωνία με το 14944 (η χρέωση είναι 0,30€ ανά λεπτό από σταθερό ΟΤΕ και 0,50€ ανά λεπτό από κινητό Cosmote).
Πως να καλείτε το 166:
Μπορείτε να καλείτε το 166 από οποιοδήποτε τηλέφωνο χωρίς χρέωση, από κινητό, σταθερό ή ακόμα και θάλαμο με καρτοδέκτη χωρίς κάρτα.
Δηλώστε τον αριθμό τηλεφώνου (κινητό ή σταθερό) από το οποίο καλείτε.
Δηλώστε την περιοχή από την οποία καλείτε (π.χ. πόλη – χωριό κλπ).
Δηλώστε την ακριβή διεύθυνση και κάποιο χαρακτηριστικό σημείο (π.χ. εκκλησία – σχολείο κ.λ.π.) για να σας βρει πιο εύκολα και πιο γρήγορα το ασθενοφόρο.
Πείτε πόσα θύματα υπάρχουν (αν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα ή άλλο).
Μην κλείσετε πρώτος το τηλέφωνο! Ρωτήστε τον τηλεφωνητή του ΕΚΑΒ, αν χρειάζεται κάποια άλλη πληροφορία, ίσως χρειασθούν περισσότερα στοιχεία από αυτά που δώσατε και περιμένετε να κλείσει πρώτα εκείνος το τηλέφωνο.
Καταλαβαίνουμε πως ο εκνευρισμός και η αναστάτωση σας ίσως είναι δικαιολογημένη αλλά προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να σας βοηθήσουμε καλύτερα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην κάνετε φάρσες στο 166, είναι εγκληματική ενέργεια! Την στιγμή της φάρσας κάποιος συμπολίτης μας θα κινδυνεύει αβοήθητος. Μιλήστε στα παιδιά σας γι’αυτό, αξίζει τον κόπο. Όλες οι τηλεφωνικές διαλέξεις καταγράφονται και οι φαρσέρ διώκονται ποινικά.
ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ & ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ;
Ναί.
Η κύρια δραστηριότητα του ΕΚΑΒ είναι η άμεση ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους πολίτες οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειαστεί, καθώς και η ασφαλής και ταχεία μεταφορά τους σε κατάλληλες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται με ανάπτυξη και λειτουργία υπηρεσιών παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής όπως αυτές ορίζονται στον Οργανισμό του ΕΚΑΒ.
Η αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ σε κάθε Περιφέρεια επιτυγχάνεται με τα εξής:
α) στελέχωση με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό και πληρώματα ασθενοφόρων – διασώστες καθώς και προσωπικό διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης
β) επιχειρησιακό κέντρο επικοινωνίας και συντονισμού:
δέχεται όλες τις κλήσεις για επείγουσα ιατρική βοήθεια, τις καταγράφει και τις διαβαθμίζει ως προς τον βαθμό του επείγοντος
επιλέγει και κινητοποιεί το πλησιέστερο προς τον τόπο του συμβάντος κατάλληλο ασθενοφόρο η κινητή μονάδα παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής, ώστε να επιληφθεί στο μικρότερο δυνατό χρόνο
παρακολουθεί και καθοδηγεί το προσωπικό των ασθενοφόρων στην παροχή εξειδικευμένης βοήθειας
ενεργοποιεί σε περιπτώσεις ομαδικών ατυχημάτων ή μαζικών καταστροφών την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης (ΟΔΙΚ) του ΕΚΑΒ η οποία κινητοποιεί το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών, τον απαιτούμενο αριθμό ασθενοφόρων, καθώς και μονάδες άλλων φορέων (πυροσβεστική ,αστυνομία κ.λ.π)
διατηρεί συνεχή επικοινωνία με τα τμήματα υποδοχής επειγόντων περιστατικών των Νοσοκομείων και τα ενημερώνει για τους μεταφερόμενους προς αυτά πάσχοντες
καταγράφει και αποτυπώνει όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες για τα διακινούμενα περιστατικά
Διαθέτει:
τηλεφωνικό κέντρο με ικανό αριθμό γραμμών και ένα ενιαίο σε εθνικό επίπεδο ευκολομνημόνευτο τριψήφιο αριθμό κλήσης (166)
σύγχρονο ψηφιακό δίκτυο ασύρματης επικοινωνίας για τη συνεχή επαφή με ασθενοφόρα και άλλα μέσα και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς
ασύρματο ψηφιακό σύστημα εντοπισμού και πλοήγησης όλων των οχημάτων του ΕΚΑΒ Αθηνών
δίκτυο ενσύρματης επικοινωνίας με τα τμήματα υποδοχής επειγόντων περιστατικών των Νοσοκομείων
συστήματα πληροφορικής για καταγραφή και επεξεργασία πληροφοριών,
σύγχρονα μέσα μετάδοσης ιατρικών πληροφοριών (σύστημα τηλεϊατρικής στο τμήμα αεροδιακομιδών)
24 ωρη λειτουργία σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις
γ) μέσα άμεσης επέμβασης και διακομιδής πασχόντων κατάλληλα εξοπλισμένα (ασθενοφόρα, κινητές μονάδες επείγουσας ιατρικής, μοτοσικλέτες, πτητικά μέσα – Ελικόπτερα)
Τα ασθενοφόρα είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και στελεχώνονται με δύο διασώστες – πληρώματα
οι Κινητές Μονάδες Επείγουσας Ιατρικής έχουν ειδικό εξοπλισμό και στελεχώνονται με δύο διασώστες – πληρώματα και ένα ιατρό εκπαιδευμένο στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική
οι μοτοσικλέτες άμεσης επέμβασης έχουν ειδικό εξοπλισμό και στελεχώνονται με ένα διασώστη – πλήρωμα και ένα γιατρό εκπαιδευμένο στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική
τα τρία Ελικόπτερα έχουν παραχωρηθεί στην Πολεμική Αεροπορία για επιχειρησιακή εκμετάλλευση στις αεροδιακομιδές επειγόντων περιστατικών από το ΕΚΑΒ.
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των κάθε είδους ασθενοφόρων εξαρτάται από τον επαρκή αριθμό τους και την κατάλληλη χωροταξική κατανομή τους έτσι ώστε σε κάθε χρονική στιγμή να έχουν μικρό χρόνο ανταπόκρισης
δ) Ιατρικές υπηρεσίες:
Συντονιστικό Κέντρο
Κινητές Ιατρικές Μονάδες(ΚΙΜ)
Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ)
Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ)
Μεταφορές Νεογνών
ε) Εξειδικευμένες υπηρεσίες:
Τμήμα Αεροδιακομιδών
Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ)
ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΩ;
Κινητές Ιατρικές Μονάδες
Οι κινητές ιατρικές μονάδες στελεχώνονται από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό στην ΕΠΙ και εκπαιδευμένα πληρώματα διασώστες (απόφοιτοι του ΙΕΚ-ΕΚΑΒ) και είναι εφοδιασμένες με εξειδικευμένο εξοπλισμό και φάρμακα για προχωρημένη υποστήριξη και σταθεροποίηση των ζωτικών λειτουργιών του πάσχοντος και εξειδικευμένους θεραπευτικούς χειρισμούς.
Η ΚΙΜ χρειάζεται να παρεμβαίνει για συμβάντα στα οποία οι ασθενείς βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση,όπως πχ. πολυτραυματίες από ατυχήματα, ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ασθενείς με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια καθώς επίσης σε περιπτώσεις μαζικών ατυχημάτων ή καταστροφών.
Σε μια ΚΙΜ περιλαμβάνεται όλος ο εξοπλισμός που περιέχεται σ’ ένα απλό ασθενοφόρο με επιπλέον εξειδικευμένο εξοπλισμό.
Ο επιπλέον εξειδικευμένος εξοπλισμός περιλαμβάνει:
Σταθερό πιεσόμετρο
Αναπνευστήρας
Ηλεκτροκαρδιογράφος – Απινιδωτής (με δυνατότητα εξωτερικής βηματ/σης)
Παλμικό Οξύμετρο
Φορείο-Φαράσι (Scoop-strecher)
Στρώμα πολυτραυματία
Γιλέκο απεγκλωβισμoύ
Αερονάρθηκες
Κηδεμόνας κεφαλής
Συσκευή αναρρόφησης (σταθερή και φορητή)
Μάσκα ambu
Φορητό στηθοσκόπιο
Λαρυγγοσκόπιο με τρεις λάμες
Glucotest-Σακχαρόμετρο
Ισοθερμική κουβέρτα
Φαρμακευτικός εξοπλισμός
Με την ύπαρξη του παραπάνω εξειδικευμένου εξοπλισμού οι κινητές ιατρικές μονάδες αποτελούν ουσιαστικά μια μικρογραφία κινούμενης Μ Ε Θ. Οι ενέργειες δε και η παροχή εξειδικευμένης προ νοσοκομειακής φροντίδας σε τραυματίες και ασθενείς που βρίσκονται σε απειλητική για την ζωή τους κατάσταση, είναι ουσιαστικές και άμεσες από το ιατρικό προσωπικό της ΚΙΜ.
Μερικές από τις εξειδικευμένες ενέργειες αναφέρονται παρακάτω:
Υποστήριξη αεραγωγού με ακινητοποίηση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Διατήρηση και υποστήριξη αναπνοής με χορήγηση οξυγόνου, διασωλήνωση, κρικοθυροειδοτομή, χρήση αναπνευστικών συσκευών.
Βασική και Εξειδικευμένη ΚΑΡΠΑ – Απινίδωση – Βηματοδότηση
Έλεγχος εξωτερικής αιμορραγίας, αξιολόγηση και δυνατότητα συρραφής τραυμάτων
Διατήρηση κυκλοφορίας με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και φαρμάκων
Αξιολόγηση και ακινητοποίηση ανοικτών και κλειστών κακώσεων και καταγμάτων άκρων και σπονδυλικής στήλης με χρήση των συσκευών ακινητοποίησης
Αντιμετώπιση θερμικών και χημικών εγκαυμάτων
Αντιμετώπιση δηλητηριάσεων, χρήσης ναρκωτικών και άλλων ουσιών
Διάγνωση και αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων, υπογλυκαιμίας, οξέος πνευμονικού οιδήματος, οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου και πολλών άλλων απειλητικών για την ζωή καταστάσεων
Αντιμετώπιση επειγόντων μαιευτικών (τοκετός, κ.α.), νεογνολογικών και παιδιατρικών περιστατικών
Εκτίμηση, αξιολόγηση, ακινητοποίηση και ασφαλή διακομιδή του πολυτραυματία
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΚΙΜ καθορίζεται από τον επαρκή αριθμό τους και την κατάλληλη χωροταξική κατανομή τους, έτσι ώστε σε κάθε χρονική στιγμή να έχουν μικρό χρόνο ανταπόκρισης σε οποιοδήποτε σημείο της περιφέρειας που εκδηλώθηκε το συμβάν.
Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης
Οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούνται διεθνώς, από όλα τα σύγχρονα Συστήματα Ιατρικών Επειγόντων, για δύο λόγους.
Αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών συνθηκών στα κέντρα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.
Ταχεία ανταπόκριση σε κρίσιμα περαστικά, στον προβλεπόμενο χρόνο κάτω των 5 λεπτών, με την διαθεσιμότητα των ασθενοφόρων να μην το επιτρέπει.
Το Τμήμα ξεκίνησε την λειτουργία του το 1996, με τις μοτοσυκλέτες να στελεχώνονται με οδηγό και ιατρό Επείγουσας Ιατρικής. Έκλεισε τον κύκλο του το 2007 και τρία χρόνια αργότερα, το 2010, ξεκίνησε από την αρχή, με τις μοτοσυκλέτες να στελεχώνονται με πτυχιούχους Διασώστες.
Η λειτουργία του στηρίχτηκε σε διεθνή πρότυπα και συγκεκριμένα της αντίστοιχης Υπηρεσίας του Λονδίνου (NHS/LAS). Κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας, τα οποία παρουσιάστηκαν σε Διεθνή Ημερίδα, με προσκεκλημένους από την Υπηρεσία του Λονδίνου. Τα ετήσια αποτελέσματα, παρουσιάστηκαν 14 μήνες αργότερα, σε Διεθνές Συνέδριο Επειγόντων, στην Θεσσαλονίκη.
Σήμερα στην Αθήνα λειτουργούν 15 μοτοσυκλέτες, καλύπτονται τρεις Τομείς, στην πρωινή και απογευματινή βάρδια. Κεντρικός, Νότια και Δυτικά Προάστια. Εκ περιτροπής και ανάλογα με τις εφημερίες των Νοσοκομείων, οι οποίες επηρεάζουν την διαθεσιμότητα των ασθενοφόρων, καλύπτεται το Κέντρο του Πειραιά. Την Θερινή Περίοδο, ο Τομέας Νοτίων Προαστίων, μεταφέρεται στην Παραλιακή Ζώνη αυτών των προαστίων. Ζεύγη μοτοσυκλετών, κατά την θερινή Περίοδο, καλύπτουν τουριστικούς προορισμούς (Κέρκυρα, Ρόδος, Χαλκιδική κλπ).
Η ταχύτητα του μέσου δεν στηρίζεται στην επικίνδυνη οδήγηση, αλλά στην ίδια την ευελιξία του, γι’ αυτό ο δείκτης ατυχημάτων του Τμήματος έως σήμερα είναι μηδενικός.
Ο ρόλος των μοτοσυκλετών είναι πολλαπλός.
• Ταχεία ανταπόκριση, σε κρίσιμα συμβάντα, ιδίως καρδιολογικά, με αποτέλεσμα την επιτυχή ανάταξη περισσότερων ανακοπών, σε σύγκριση με την περίοδο χωρίς λειτουργία μοτοσυκλετών.
• Βοήθεια σε ασθενοφόρο, ιδίως σε περιπτώσεις ατυχημάτων με πολλά θύματα.
• Αποσαφήνιση κλήσεων για μεταφορά ασθενούς, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της διαθεσιμότητας των ασθενοφόρων, τα οποία πλέον μπορούν να απασχολούνται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.
• Κάλυψη ειδικών συμβάντων τα οποία απασχολούσαν για πολύ χρόνο ασθενοφόρα, όπως απειλές αυτοκτονίας, ή φωτιές με πιθανά θύματα.
• Κάλυψη διαδηλώσεων και θυμάτων στο κέντρο αυτών, συμβάντα στα οποία δεν μπορούσαν με ευκολία να προσεγγίσουν τα ασθενοφόρα.
• Κάλυψη αθλητικών εκδηλώσεων, λόγω της δυνατότητας κίνησης στο πλήθος, παρακολούθησης δρομέων κλπ.
Το Τμήμα στελεχώνεται αποκλειστικά, με Διασώστες, πτυχιούχους ΙΕΚ ΕΚΑΒ και κατόχους διεθνών πιστοποιήσεων (ERC/BLS, ILS, ALS – PHTLS, PALS), οι οποίοι επανεκπαιδεύονται διαρκώς.
Μοτοσυκλέτες λειτουργούν σε αρκετές πόλεις της Χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες, σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Σέρρες, Λάρισα, Βόλος, Κρήτη.
Η ασφάλεια των Διασωστών – αναβατών διασφαλίζεται με πλήρεις στολές ατομικής προστασίας υψηλών προδιαγραφών, τις οποίες παρέχει το ΕΚΑΒ.
Ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνει:
– Διαγνωστικό monitor 12 απαγωγών.
– Παλμικό οξύμετρο, πιεσόμετρο, στηθοσκόπιο, σακχαρόμετρο, φορητή αναρρόφηση.
– Πλήρες κιτ αεραγωγού, με ασκό ενηλίκων, παίδων, με στοματοφαρυγγικούς αεραγωγούς και λαρυγγικές μάσκες όλων των μεγεθών.
– Κιτ τραύματος, εγκαυμάτων, τοκετού.
– Σετ φλεβοκέντησης με τους αντίστοιχους ορούς.
– Αερονάρθηκες, αυχενικά κολάρα.
– Φιάλη Ο2, με μάσκες χορήγησης.